Urban Sketching of Zen Zien Tekenen?

Kun je Zen Zien Tekenen op een Urban Sketch-evenement?

Begin september was ik op een door Urban Sketchers Nederland georganiseerde, landelijke schetsdag in Rotterdam. Ik vroeg me af: kan ik daar aan Zen Zien Tekenen doen, terwijl ik tegelijkertijd ook als Urban Sketcher aan de gang ga? Is er een wezenlijk verschil? Wat is Urban Sketching eigenlijk?

Wat is Urban Sketching?

Ik zocht het op, op de website van Urban Sketchers, een internationale beweging die de ontwikkeling nastreeft van een wereldwijde gemeenschap van tekenaars die tekenen op locatie. In hun missie staat dat zij het niveau van op locatie tekenen wil verhogen op artistiek en educatief gebied en op het gebied van het vertellen van verhalen door middel van tekeningen. Daarnaast wil zij de beoefening van het op locatie tekenen stimuleren en mensen die op locatie tekenen met elkaar in contact brengen via hun tekeningen, of ze nou op reis tekenen of op de plek waar ze wonen. Trefwoorden zijn dus: op locatie, verhogen van het niveau van tekenen, mensen met elkaar verbinden door tekeningen met elkaar te delen.

Wat is Zen Zien Tekenen?

Is dat ook waar het bij Zen Zien Tekenen om gaat? Frederick Franck, de man die aan de basis lag van het Zen Zien Tekenen, noemt Zen Zien Tekenen een oefenweg in het zien met onbevangen ogen, een weg die ons in direct intiem contact brengt met de zichtbare wereld en daardoor met onszelf . Trefwoorden hier zijn: oefenweg, onbevangen zien, intiem contact met de buitenwereld en met onszelf.

Waar ligt de nadruk op? 

Waar Urban Sketching dus de nadruk legt op het maken van een tekening om daarmee de omgeving tot uitdrukking te brengen en als middel om mensen met elkaar in contact te brengen, legt Zen Zien Tekenen de nadruk op het gevoelscontact tussen de tekenaar en dat waar hij of zij naar kijkt. Het draait bij Zen Zien Tekenen vooral om de activiteit van het tekenen als middel om dat contact te intensiveren en om beter te leren zien. Het is tekenen als meditatievorm. En dat resulteert dan in een tekening. Teveel belang hechten aan de tekening ‘als resultaat’ kan de onbevangenheid van het tekenen en kijken in de weg staan.

Individueel of collectief karakter?

Zen Zien Tekenen is vooral een individuele aangelegenheid. Urban Sketching heeft een meer collectief karakter. Hoewel ook Urban Sketchers vaak individueel tekenen, wordt het delen van tekeningen gezien als een belangrijk onderdeel ervan. Bij Urban Sketching komt vanzelf daardoor de nadruk ook wat meer te liggen op de tekening in plaats van op het tekenen. Het beter leren kijken naar de omgeving wordt gezien als iets dat daarbij nodig is en dat zich min of meer vanzelf ontwikkelt.

Waar richten tips en oefentechnieken zich op?

Je merkt het verschil ook in de oefentechnieken of tips die je leert op workshops. Bij Urban Sketching zijn die meestal gericht op materiaalgebruik, op lijnvoeringen, en op zaken als kleurgebruik. Bij Zen Zien Tekenen op beter leren zien, op gevoelscontact maken met dat waar je naar kijkt.

Dus: kan ik Zen Zien Tekenen op een Urban Sketch evenement?

Terugkomend op de vraag waarmee ik begon: kan ik Zen Zien Tekenend deelnemen aan een Urban Sketchdag? Ik denk het wel. Beide tekenvormen gaan er in ieder geval van uit dat je graag tekent. De voornaamste uitdaging voor een Zen Zien Tekenaar zal zijn om te blijven streven naar het maken van gevoelscontact met dat wat gezien en getekend wordt, maar ook om op zo’n dag niet teveel te willen streven naar een mooie tekening om trots aan anderen te kunnen laten zien. Het belangrijkste verschil zit in de intentie waarmee getekend wordt. Van buiten zie je geen verschil.

Geen Urban Sketcher zal kunnen beweren dat ik op een Urban Sketchdag niet thuishoor. En niemand zal kunnen zeggen dat ik daar niet bezig ben met Zen Zien Tekenen. Alleen ikzelf weet vanuit welke intentie ik teken.

Advertenties

Hier kunt u reageren op dit bericht.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s