2. Loskomen van tekeningen

Eerder schreef ik over Zen Zien Tekenen als hulpmiddel om rust in je hoofd te krijgen, om je even niet mee te laten slepen in gedachtetreintjes. Om zo ruimte te maken voor de buitenwereld.

De aandacht voor het zien tijdens Zen Zien Tekenen kan helpen gedachtetreintjes stil te zetten. Maar meteen ligt er een ander gevaar op de loer: er komen gedachtes op over de tekening zelf…

De lijnen kloppen niet met wat ik zie.
Het ziet er slordig uit.
Het lijkt niet.

En voor je het weet doe je je best om een ‘mooie’ tekening te maken. Je focust je niet meer op het zien van de wereld om je heen. Je gaat oordelen, nadenken over hoe de tekening beter kan worden.

Had je je aandacht eerst verlegd van je gedachtetreintjes naar de buitenwereld, nu richt hij zich op je tekening, en op je wil om te presteren. Voor de meesten van ons is dat lastig. Niets menselijks is ons vreemd.

Zo kan Zen Zien Tekenen een oefening worden in ‘loslaten’ of ‘loskomen’: steeds opnieuw teruggaan naar de aandacht voor het zien. Steeds weer proberen je niet zo druk te maken over de tekening die daaruit voortkomt.

Er bestaan oefeningen die helpen bij het loskomen van de tekening.

Je kunt een tekening bijvoorbeeld terugkijken en dan proberen aan de lijnen te zien waar je echt aandacht had voor je omgeving en waar je eigenlijk vooral bezig was de lijnen wat ‘mooier’ of wat kloppender te maken. Dit is vooral een confrontatie-oefening die je kan stimuleren het volgende keer wéér te oefenen.

Een andere aanpak is om tijdens het tekenen zo weinig mogelijk — of zelfs helemaal niet — op je papier te kijken. Dan wordt je zeker niet afgeleid door de getekende lijnen.

Je kunt ook de gewoonte ontwikkelen je tekening naderhand weg te gooien — misschien zelfs ongezien. Ik doe dat zelf niet. Ik bewaar ze. Over het bewaren van tekeningen, er naderhand nog eens naar kijken en er dan eventueel nog wat aan doen, schreef Maria Adriaens eens een brief aan Leo van Vegchel. Die is de moeite waard om ook eens te lezen. Je vind de brief hier.

Advertenties

Hier kunt u reageren op dit bericht.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s