‘Zen’ in Zen Zien Tekenen

For English language version: see “The Zen of Zen Seeing Drawing”

Bij zen denk ik aan stilte. Aan jezelf in stilte openstellen voor wat zich aandient. Aan gedachtes, of aan waarnemingen.

Als je je open wilt stellen voor wat zich uit je omgeving aandient, helpt stoppen met denken. Maar hoe stop je met denken? Jezelf voornemen niet te denken lukt meestal niet. Dan ga je steeds checken of het al lukt en ben je daar dus weer over aan het denken.

Intensief denken en aandacht voor wat er om je heen is, gaan niet samen. Stoppen met denken lukt beter als je je aandacht bewust richt op iets anders dan je denken. Als je kijkt en luistert naar wat er om je heen is.

Maar als we dat proberen, merken we dat onze aandacht al snel weer verslapt. We hebben de dingen al zovaak gezien. Ach, weer zo’n bloem, zo’n auto, zo’n vliegje. We raken verveeld. En voor we het weten worden we al weer meegenomen in onze innerlijke gedachtetreintjes, of gaan onze ogen naar iets anders op zoek.

Tekenen is een goede oefening om onze aandacht ergens bij te houden. Als we iets willen tekenen, moeten we onze aandacht er wel bij houden. Een tekening verraadt namelijk op welke momenten je aandacht verslapt was.

Door onze aandacht erbij te houden, door te blijven kijken, gaan we dingen zien die we eerder over het hoofd zagen, omdat onze blik weer wegdwaalde.

Als we onze aandacht erbij houden kunnen we bijvoorbeeld gaan zien dat een klaproos niet los staat van zijn omgeving. We kunnen zien hoe de klaproos een landingsplaats vormt voor een vliegje, of hoe een klaproos van onder een steen uit arme, droge zandgrond omhoog is gekomen.

Hoe meer we zo kijken, hoe meer we kunnen gaan zien dat niets op zichzelf staat. Dat niets bestaat zonder iets anders.

We zien dat die klaproos in een berm staat van zand dat gestort is voor een weg waarover auto’s rijden. Dat het gras rond de klaproos wat grauw is, door de uitlaatgassen van die auto’s. En realiseren ons dan misschien ook dat zo’n auto ons naar de plek bracht waar we nu deze klaproos zien.

Dat is wat tekenen kan doen: in stilte gewaarworden hoe niets op zichzelf bestaat. Hoe iets altijd gebruik maakt van zijn omgeving en daaraan ook geeft. Dat geldt ook voor ons mensen.

Wil je ook kennismaken met Zen Zien Tekenen, dan kan dat op verschillende plaatsen in het land, zie daarvoor de aankondigingen voor introductiecursussen  op de website van Zen Zien Tekenen. Voor lessen in de buurt van Rotterdam kun je je ook via deze site aanmelden, kijk daarvoor hier.

(Zie ook het bericht ‘Verbondenheid‘ op deze blog en ‘Een boom zien…‘ op mijn andere blog).

Advertenties

Hier kunt u reageren op dit bericht.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s